nasl

Prilog novinara portala „Top-Srbija“ o zdravoj hrani RG "Ečka"

 

 

datum 15122013* Ovo su meseci kada kreću mnoge proslave, kada je riba ponovo aktuelna. Našeg sagovornika, generalnog direktora Ribarskog gazdinstva „Ečka“ AD u Lukinom selu, Nenada Radulovića, pitamo kao se ova cenjena kuća pripremila za predstojeći period ?

riba u kibli s- Ovaj period pred Sv. Nikole mi čekamo svake godine potpuno spremni. Ono što je bilo karakteristično za ovu, 2013. godinu, je da se ne može uporediti sa prethodnom, kada se čak i uvozila riba, jer je nije bilo dovoljno na domaćem tržištu. Dakle, ova 2013. godina je ekstremna loša kada je u pitanju prodaja ribe i potvrđuje onu tezu da se u Srbiji riba jede jedino u vreme „ribljih“ praznika, tj posta. Što se tiče cena ribe, baš zbog te manje potražnje, osetan je pad cena u odnosu na prošlu godinu. U maloprodajnim objektima kretala se od 450, pa i 430 dinara, čak kažu da je bilo i 600 din za kilogram šarana. Sada se formirala neka cena od 375 dinara, koliko je i u našoj ribarnici na Limanskoj pijaci u Novom Sadu. Ečka je u svom zenitu imala više prodavnica u Novom Sadu, sada se vraćamo na stari put i otvorili smo pre nekoliko dana prodajni objekat na Limanskoj pijaci, a nadamo se da će ih biti na još na par lokacija u gradu.

 

 

* Svaka sezona je klimatski potpuno drugačija u poslednje vreme. Da li to i koliko utiče na ribe i koliko ste zadovoljni ovogodišnjom proizvodnjom?

- Što se vremenskih uslova i uzgoja ribe tiče, sezona je bila solidna, dobrim delom i zbog toga što nismo mnogo osetili pad cena žitarica pošto se hrana ugovara u nekom ranijem periodu. Danas i ubuduće ćemo imati veliki problem, jer je hrana za ribe najskpulja od svih drugih hrana za ishranu u stočarstvu. Ipak je u pitanju trogodišnja proizvodnja, vrlo teška, vrlo naporna, a troškovi se menjaju. Videćemo do kraja sezone kako će sve to izgledati, ali u odnosu na neke druge grane stočarstva je neuporedivo. Recimo, tov piletine je 45 dana, što kada uporedite sa 3 nenad radulovic sgodine uzgoja ribe, samo po sebi govori koliko je teška proizvodnja u ribarstvu. Problema je, nažalost, bilo i sve su veći i veći, što se tiče prodaje ribe na crno. Ja mislim da se polovina prodate ribe prodaje na crno, a polovina odlazi na nas koji ribu prodajemo regularno, sa svim plaćenim obavezama državi itd. Niko ne može precizno da odredi procenat prodaje ribe na crno, ali su neke naše procene da se procenat prodate ribe na crno kreće i do 50%. Mi smo gigant koji zapošljava veliki broj radnika. Sem sezonskih, imamo više od 200 stalno zaposlenih radnika sa svim plaćenim dažbinama i nismo u istom položaju sa nekima koji imaju samo sezonce, ili koji plate daju preko omladinskih zadruga, ili pak u kešu. Tako se i riba prodaje na crno po pijacama, i niko to ne kontroliše. Kada se uzme u obzir, kako se najavljuje, da će od 1.1. 2014. godine PDV sa 8% skočiti na 20%, to znači da će se verovatno pojaviti još veća prodaja na crno, tako da ćemo u tom smilu mi još više biti ugroženi. Sa tim i tolikim problemima ne može da se bori samo ribnjak Ečka, već bi državni organi morali da povedu računa oko svega što se događa u ovoj oblasti.

 

 

* Modernizovali ste proizvodnju, mnogo toga je unapređeno u RG Ečka. Da li ste počeli da radite i neke druge proizvode osim prodaje sirove ribe?

- Pre dve godine smo registrovali tzv. „hladnu preradu“, gde se leti riba plasira na tržište rashlađena, a sada smo podneli Upravi za veterinu zahtev za dobijanje dozvole za hladnjaču kapaciteta 300 tona i toplu preradu dimljene ribe, riblje kotlete u pakovanjima, dimljeni tolstolobik, tako da ćemo značajno proširiti postojeći asortiman. Verovatno ćemo uspeti i u nameri da vratimo ono što je Ribnjak Ečka nekada i radio, tj. da budemo direktni uvoznici morske ribe. Danas se čak 60% morske i druge smrznute ribe uveze, a samo 40% je učešće domaće proizvedene ribe u ukupnoj proizvodnji ribe u Srbiji.

 

 

* Šta je to što RG Ečka stavlja u lidersku poziciju na tržištu?

saran i ribari s- Uveli smo HACCAP sistem u proizvodnji, nosioci smo žiga „Zdrava hrana“, od ove godine imamo i sertifikat „Zaštićeno geografsko poreklo ečanskog šarana“. Monitoring koji smo po diktatu EU uradili 2011. godine, tj. ispitivanje ečanskog šarana koji je radio Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, pokazao je da naš šaran ima i do 10.000 puta manje recidula u mesu nego što su to standardi EU dozvoljavaju. Znači, izuzetno zdrava hrana, izuzetno konzistentna, bez masnoće. Ečanski šaran kvalitetniji je i od češkog i od mađarskog šarana, kao i od mnogih šarana na domaćem tržištu, ali, nažalost, u Srbiji prolazi ono što je jeftino i u vezi je sa našom kupovnom moći. Pa naravno da je skuplja proizvodnja ovako kvalitetnog mesa nego šarana nekog nižeg kvaliteta. I on se prodaje po ceni istoj kao neki uvozni koji ne može da zadovolji ni po konceptu sadržaja masnoća niti po konzistentnosti kvaliteta mesa.

 

 

* Šta će sve moći da nađu kupci u prodavnici na Limanskoj pijaci osim šarana ?

- Od iduće nedelje upakovanog dimljenog tolstolobika, kotlete, šarana, plavu riblju paštetu koja se već nalazi u prodavnici i sadrži 40% čistog mesa toslotlobika i crvenu s povrćem sa 28% mesa tolstolobika. U partnerstvu sa kompanijom CARNEX iz Vrbasa, izbacili smo riblje paštete vrhunskih svojstava. Sastav novog proizvoda čine, u osnovi najkvalitetnije sirovine: meso tolstolobika - bogato omega - 3 i - 6 masnim kiselinama (deluju zaštitino na kardiovaskularni sistem snižavajući nivo LDL „lošeg” holesterola), suncokretovo ulje Cvet Banata dobijeno fizičkom rafinacijom u uljari Banat (doprinosi povećanju antioksidansne aktivnosti) i na kraju, belgijska biljna mast Puratos - bez transmasnih kiselina (povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti jer podižu nivo LDL „lošeg“ holesterola i snižavaju nivo HDL „dobrog “holesterola). Riblja pašteta nosi komercijalnog naziva CARSKA, novi je brend ečanskog ribnjaka, izuzetno kvalitetan proizvod odlično prihvaćen od strane potrošača. Sarađujemo i sa domaćim uvoznicima morske ribe, tako da našim kupcima pružamo širok asortiman proizvoda od ribe. Ograničavajući faktor je samo veličina prodavnice, koja po gabaritima nije velika pa neće baš sve moći da stane, ali uskladićemo se sa tražnjom naših kupaca – zaključio je Nenad Radulović.

 

Proizvodi RG "Ečka" AD su zdrava i bezbedna hrana visokog kvaliteta, sa značajnim sadržajem omega 3 kiselina ,minerala i vitamina A, E i D. Ova preporuka za ishranu svih uzrasta, stiže od strane Instituta za higijenu i tehnologiju mesa kao referentne laboratorija za meso i ribu, koja preporučuje dve porcije ribe nedeljno, uz napomenu da je riba iz Ečke veoma cenjena i tražena na tržištu, prepoznatljiva među potrošačima zdrave hrane.  

preuzeto sa portala top-srbija.com

11 maloprodajnih objekata ribnjak ecka2