nasl

Petrovski post 2014

riba petrovski post280U toku je Petrovski post koji se još naziva i Apostolski. Ovaj post počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji se slavi 29. juna po Julijanskom ili 12. jula po Gregorijanskom kalendaru.

Ove godine Petrovski post traje četiri nedelje. Post traje četiri nedelje, jer njegova dužina zavisi od pokretnih praznika Vaskrsa i Trojice, čiji se datum menja svake godine. Od danas verni narod počinje post i priprema se za svetu tajnu pričešća Cilj posta je uzdržavanje od mrsne hrane, ali prvenstveno uzdržavanje od loših misli, želja i dela. Ovo je prilika da se da se pokaže dobrota i da se čine dobra dela kako je rekao protojerej stavrofor Jovica Vićentijević, starešina crkve Sv. Trojice.

Post je uveo Isus Hristos, koji je posle krštenja u reci Jordanu otišao u pustinju, gde je postio 40 dana i noći, pripremajući se za iskušenja pred koja će ga postavljati Sotona i iz kojih Hristos izlazi kao pobednik. Uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Petrovskog, to su Časni ili Vaskršnji, Božićni i Velikogospojinski post, koji je sledeći. 

11 maloprodajnih objekata ribnjak ecka2